home  email facebook

Георги Мишев

Биография

Роден: 3.11.1935, Йоглав, Ловешко


Георги Мишев Иванов - изтъкнатият български писател, сценарист и автор на някои от най-незабравимите български игрални филми, е роден на 3 ноември 1935 г. в с. Йоглав, Ловешка област. Напуска родното си село 14-годишен и през 1953 г. завършва Ветеринарния техникум в Ловеч, а през 1958 се дипломира в СДУ като журналист. Още като студент пише първия си сценарий и печели с него награда, но сценарият така и не стига до екрана.

Работи за различни периодични издания в провинцията до 1967, когато става редактор в издателство "Народна младеж". От 1970, в продължение на повече от 20 години, е редактор и сценарист в киноцентъра "Бояна". През този период написва сценарии за филми, които вече са влезли в Златния фонд да българското кино. Сред тях са: "Преброяване на дивите зайци" и "Вилна зона" на режисьора Едуард Захариев, "Дами канят" на режисьора Иван Андонов, "Нне си отивай", "Момчето си отива", "Селянинът с колелото" и "Матриархат" на режисьора Людмил Кирков и др.

Филмите по сценарий на Георги Мишев са любими на поколения зрители, защото в тях има чувство за хумор, остра социална ангажираност, образи и ситуации, родени от реалния живот, с реалните проблеми и абсурди на малкия град и българското село по онова време - и никакви следи от така наречения социалистически реализъм.

kino.dir.bg

Допълнителна информация

Снимки

Georgi Mishev_2.jpg   Georgi Mishev.jpg  
Тази страница е посетена 1400 пъти.