home  email facebook

Златина Тодева

Биография

Роден: 27.2.1926, Стара Загора
Починал: ..2007, Пловдив

Златина Тодева, известна като Мама Злата, е родена на 27 февруари 1926 г. в Стара Загора. Има изиграни над 200 роли в театъра и киното. Работила е в театрите в Стара Загора, Пазарджик, Димитровград, Хасково, Пловдив и Смолян. Учи в школата на Мара Шопова - майката на Наум Шопов, после - в класическа гимназия. Първата ѝ роля, дадена от художествен съвет, е Клара в пиесата на Бърнард Шоу "Пигмалион".
Известна е с множество филми, сред които "Хайка за вълци", „Мила от Марс", „Рапсодия в бяло", „Опашката на дявола". За моноспектакъла "Забравени от небето" Съюзът на артистите в България ѝ присъжда награда за най-добра женска роля. Незабравими са ролите ѝ в "Анатомия на крайното" и "Черепът на жената на гробаря".
Има "Аскеер" и много национални награди и държавни отличия, сред които награди от национални прегледи: на Профсъюзите 1985 г. за ролята на Неда в "Обещай ми своето минало" от П. Анастасов; годишната награда на САБ 1986 г. за най-добра женска роля - майката в "Животът това са две жени" от Стефан Цанев, два ордена Кирил и Методий II степен, Заслужил артист 1986 г.
Умира на 13 април 2007 г.

Допълнителна информация

Снимки

Zlatina Todeva.jpg   Zlatina Todeva_2.jpg  
Тази страница е посетена 1342 пъти.