home  email facebook

Църква за вълци (2004)

5[1 ]

Съдържание

І част
1989 година. В китно село край София живеят Велика и Стамен. Те имат трима сина и една дъщеря.Най-големият Стамат живее сам в селото в отделна къща. Майка му води домакинството. По-малкият Йордан е ген.директор на завод в София. Женен е за архитектката Сона, има дащеря Мая. Най-малкият Асен е художник. С жена си лекарката Леда и сина си Нико е във вечна разпра. Търси утеха в прегръдките на Гергена. Венчето е най-малка, тя е влюбена в съселянина си Лазар, който е брат на Гергана и работи за Йордан. Лазар и Венчето ще се женят. За годежа Велика е поръчала на Господ - селският особняк, който е посветил целия си живот на възстановяването на полуразрушена църква над селото, да заколи яре.Годежът се проваля, защото Стамен разбира, ча Йордан ще прави частен цех в двора на къщата. С нови машини, които по нареждане на висшестоящия Стоев се готвят за бракуване и претопяване. Йордан взима нещата в свои ръце. В София се женят Венчето и Лазар. Сватбения подарък на Йордан е апартамент в столицата. Стамен,обиден и разочарован, изчезва от селото.Среща се с бившия си партиен дрегар Стоил, настоящ съдия и го моли за съдействие да прекрати строежа на цеха. Стоил отказва. След брачната си нощ, Лазар, пият, отива в двора на Стамен, подкарва трактора, за да продължи изравняването на терена за цеха. Стамет стреля по зет си.

ІІ част
След инцидента Лазар е само ранен. За да потули случая идва полк. от ДС Рангел Рангелов - син на Стоил. Цялото семейство се нахвърля с-у бай Стамен. Обезверен и обиден бащата се качва в недовършената църква и там получава инфаркт.Йордан е притеснен за баща си и решава да спре строежа на цеха.Рангелов дава идея на Йордан да построи цеха при силозите, на държавна земя. На село организират сватбеното тържество на Венчето и Лазар. Йордан раздава на роднините си апартаменти като подарък. Всички отиват при новостроящия се цех. Там ги намира Рангелов, който съобщава новината за падането на режима на Тодор Живков. След половин година - идва Господ и показва на Велика статия във вестник, в която пише за безчинствата на Стамен по време на образуването на ТКЗС и за злоупотребите на семейство Стаменови. Следват скандали, уточнения и обяснения в семейството - м-у Венчето и Лазар, Асен, леда и Нико.Йордан има проблеми с изчезналите протоколи за бракуването на машините от цеха. Оказва се, че ги е прибрал Стоев, който вече е министър и до него няма достъп. За това Йордан посещава зам.мин. Гърдев и по всякакъв начин му показва превъзходството си. Междувременно организира нещата така, че Стамен да не разбере за позорната статия

ІІІ част
Стамен не знае за статията. Децата му се събират у Асен и Леда. Тя дава написаното на свекър си. В същото време Велика отива при Господ, за да му даде обяснение за написаното в статията. Оказва се, че Господ навремето е обичал Велика, но тя се е омъжила за Стамен, защото той й помага след девети септември, когато държавата отнема имотите и нивите на баща й. Стамен отново търси съдействието на Стоил, за да разбере кой е писал статията. Оказва се, че приятелят му е починал. В дома е само сина му Рангелов, който обяснява на Стамен, че Йордан е невинен в историята с цеха. Стамен се среща със Стоев, който обяснява, че не знае кой е поръчал клеветническата статия. Междувременно бащата е поискал всяко едно от децата му да напише опровержение. Лазар отказва, защото вече е член на новите профсъюзи и статията му е добър трамплин. Слабият Асен предпочита да плаче на рамото на любовницата си Гергана, вместо да защити баща си. Не се сещат и да го приютат за нощта. Стамен спи на пейка в парка. На сутрлинта отива при гл.редактор на вестника, който под заплаха му признава, че статията е поръчана от Стоев. Когато пристига във вилата на министъра, Стомен през прозореца вижда, че там е Йордан. Чува разговора им. Йордан е притиснат да подаде оставката си от директорския пост, да чака да бъде повикан. В замяна ще получи опровержение на статията в същия вестник.

ІV част
На село се събира отново цялото семейство. Поводът е абитюренския бал на Мая и Нико. Стамен не желае да присъства и се качва в спалнята. Никой от децата му не се качва при него, за да поговорят. След поредица от реплики, веселбата започнва. Идва и Стоев,който носи опровержението на статията. В този момент, докато децата му танцуват на двора, Стамен се застрелва. След година и половина. На организираното кръщане на Стаменчо-детето на Венчето и Лазар, никой от роднините не идва. Йордан има проблеми със соня,която иска да замине за Холандия. Лазар е кандидат за кмет на силото от страна на СДС, а баща му Георги на БСП. Двамата са в сериозен конфликт. Златев - нов партиен функционер онт СДС, вика Лазар и го убеждава да оттегли кандидатурата си. Луда и Мая също са увлечени по новата синя идея. Мая участва в студентската гладна стачка, на която се запознава със Златев. Леля й е до нея и напълно я подкрепя. Разбрал за участието на дъщеря си в стачните действия, Йордан отвлича Мая и прави всичко възможно да я откъсне от политиката. Дьщеря му категорично отказва да го послуша и се опълчва срещу баща си. Нико не посещава лекциите в университета, а за ужас на родителите си, започва добре платена работа в автосервиз. Асен е все по-обезверен, единствената му утеха е Гергана.

V част
Йордан иска Мая да се върне при него, но тя си тръгва. Тогава бащата се обажда на Леда,която също му отказва съдействие. Отчаян от самотата си, Йордан се напива. При него идва Гърдев и му предлага да се включи в изборите. Йордан приема и от позицията на БСП подкрлепя кандидатурата на бай Георги в родното си село. СДС издигат нов кандидат в селото - ветеринара доктор Проданов. Представят го на събрание, където хората на Йордан провалят новата кандидатура, а предизборната реч на Леда е прекъсната от вестта, че Нико е арестуван. Велика и Господ често се срещат. Само пред него тя може да изплаче мъката си по неразбориите в семейството и по починалото им дете Гинчето. От стачния палатков лагер дават телевизионен репортаж, в който Мая се отказва от баща си. Леда и Златев напълно я подкрепят. Йордан иска детето си, а в замяна предлага съдействие за освобождаването на Нико от затвора. Велика се намесва. Отвежда Мая при себе си, на село. И казава на синовете си, че не иска да ги вади докато на освободят Нико. Доволен от политическата дейност на Йордан, СТоев помага за освобождаването на момчето. Нико е на свобода. Докарват го при баба му. Междувременно Лазар, за пари, плете интриги в семейството. Всеки му плаща. Леда заварва Асен и Гергана в дома си.

VІ част
На село се срещат Стамат, Асен и Лазар, но Велика ги изпъжда. Стоев предлага на Йордан отнова де стане генерален директор и да песне в експлоатачия спрелия цех. Йордан приема. Нико и Мая говорят да заминат в Германия при бащата на Леда, който отдавна е емигрирал там. Мечтата на Нико е отново да види цялото семейство заедно. Братовчедите решават да организират провалилото се кръщене на Стаменчо.Любовта между Мая и Златев е в разгара си. Партийният функционер обещава да осигоре на Мая масто като координатор в партийния офис. Господ помага на децата и кръщнето става. Всички са заедно, но избухват поредните дразги и скандали. Леда открива партийния офис,чийто шеф е Златев, но координаторското място е дадено на друго мамиче. Лелята и племенницата са излъгани. Златев с прискърбие обяснява на Мая, че властта му връзва ръцете. Двамата се разделят. Нико работи в селската свинеферма. Марчето Соклева, която е начело на стопанството, решава да направи непочтенна сделка със стопанските прасета. Така да ликвидира фермата и да се сдобие със значително количество пари. Растат апетитите за селската земя. Марчето обяснява на Йордан, че земята под цеха му е купена. Приятелят на Нико - Иван, иска съдействието му при убеждаването на Господ да продаде църкната си на богати и безскруполни бизнесмени. Нико и Велика молят Господ, но той категорично отказва.

VІІ част
Сделката с ъс стопанските прасета е станала. Доволна Сокерова разпределя парите. Стопанските оставя пре себе си в кабинето. Своите и тези на бай Георги му ги дава на съхранение. Венчето като касиерко и Нико като участник в превоза също получават суми. Нико става случаен свидетел на разпределянето и съхраняването на парите. Момчето отказва да замине за Германия с Мая. Йордан иска да разбере от Сокерова кой е купил общинската земя на селото, но тя твърди, че не знае.По същия въпрос търси съдействието и на Рангелов, но той се готви да заминава за Малко Търното и съветва Йордан да не се занимава с тази история.Стоев също отрича да знае кой е купувачът.Съветва Йордан да докара завода до фалит, а след това да го купят на безценица.Лазар намира парите на Венета и търси обяснение.След това претърсва стаята на баща си и открива и останалите пари.Скрива ги в гаража.Нико вижда скривалището и взима парите.Сокерова води Нико на лов в ловна хижа.Там го прелъстява.Редом с големите обещания, тя го притиска за продажбата на църквата.Ненадейно Йордан пристига в хижата и заварва племенника си със Сокерова.В разговора си с Нико го предупреждава да не закача Господ.В ловната хижа са и основните купувачи на земите на селото.Йордан се опитва да говори и с тях, но без резултат.Бай Георги открива липсата на парите.Претърсва стаята на Нико и открива неговите пари.Всички се нахвърлят върху Нико.

VІІІ част
Бай Георги споделя с Йордан за изчезналите пари на стопанството. Йордан му предлага да поеме загубите, като се сключи договор, според коъто кооперацията ще връща парите на части.Нико отново настоява пред Господ да продаде църквата.Йордан е притиснат от Стоев да разчисти цеха. Йордан търси подкрепата на Леда, но не я получава. Лекарката си има достатъчно проблеми.Тя е в комисията за общински търг.Папазов-един от участниците, й предлага подкуп.Леда го изгонва.На търга се оказва, че папазов печели, защото районният кмет Златев е приел подкупа. . Луда окончателно е разочарована от политиката. Всички се събират на панихидата на Стамен.Само Нике е в църквата при Господ.Там заварва Иван да бие Господа, за да продаде църквата.Нико се намесва, дава стопанските пари като откуп.Нико и Господ идват на панихидата.Момчето си признава сториното и роднините му се нахвърлят.Господ обяснява какво е направил Нико-откупил е и църквата, и земята.Мая окончателно решава да замине за Германия. Една година по-късно.Нико и Леда продават зарзават на сергия. Леда раздава получените пари в помощ на хората.Дава и на пропилият се Асен.Господ моли пропадналия художник да изографиса църквата,но той отказва.Лазар се опитва да построи хотел в двора на Стамен.Йордан се противопоставя на плановете на зет си.С помощта на Магда, красива юрист-консултка, Йордан си осигурява печеливши договори и се отърсва от Гърдев.

ГЛЕДАЙ

Информация

Година: 2004
Времетраене: 0 мин
Година: 2004

Допълнителна информация

Снимки

Тази страница е посетена 4037 пъти.