home  email facebook

Фалшификаторът от 'Черният кос' (1983)

5[6 гласа]

Съдържание

Лорда (първа серия)
София, 80-те години на XX век. Следователят полк. Мирски и младият му помощник Николай Иванов са по следите на фалшификатор на долари. Прецизната изработка според тях е дело на Иван Бонев - Лорда, упражнявал преди години подобна дейност. Иванов проследява Бонев и докато Лорда е в ресторант, той се вмъква в апартамента му, където намира 100-доларова банкнота. Иванов арестува фалшификатора. От разпита се разбира, че Лорда има приятел американец, който му изпраща пари и това му позволява да води по-охолен живот. На сутринта идва полк. Мирски и за изненада на Иванов освобождава Лорда. Оказва се, че двамата са били заедно в концлагера Донерхаузен. Лорда е изготвял фалшиви долари за немците, а наред с това и документи на много антифашисти, включително и на Мирски, спасявайки ги от Гестапо. В края на войната бяга в Америка. Заради фалшифицирането на долари е депортиран в България. Тук продължава незаконната си дейност, но е заловен и осъден. Полковник Мирски намалява присъдата му и заради този жест Лорда приключва с фалшифицирането. Става ясно, че намерената в дома на Лорда банкнотата е фалшива. Междувременно Бонев заминава за Варна. Проследилият го Иванов става свидетел на срещата му с мъж на средна възраст. Следвайки непознатия, следователят се озовава в село Захариево край Варна, където се снима българо-американски филм. Представяйки се за художник, Иванов се запознава с екипа и с един от участниците в масовката – местния глухоням младеж Тони. Вечерта снимачният екип е в казиното на хотела, чува се вик и когато Иванов излиза навън, вижда Лорда, убит с нож в гърба.

Фалшификаторът (втора серия)
Полковник Мирски пристига във Варна във връзка с убийството на Лорда. Той разпитва консултанта на филма д-р Джош Кречмар, който е намерил убития, директора на филмовата продукция бай Симо, американската актриса Дафна Флеминг, оператора Гюнтер Хайнц, режисьора Джон Уилямс и приятеля на Лорда от Америка - Робинзон Голдсмит, който в момента е на почивка във Варна. Той признава, че Лорда разтревожен му е съобщил, че отново са се появили фалшиви долари. Според Бонев следите водели към американския филмов екип. За да не изплаши истинския фалшификатор, Мирски инсценира задържането на Голдсмит. Иванов рисува портрет на актрисата Дафна Флеминг. Тони открадва една от скиците. Следователят го проследява до къщата му, където открива цяла папка с еднакви скици на актрисата. Екипът се подготвя за нощни снимки. Внезапно Тони се покатерва по близките скали и започва да хвърля долари. Майка му Стефана го моли да слезе. Изведнъж се разнасят изстрели, Тони пада между скалите. Настъпва суматоха, уплашените артисти откриват строполилата се Стефана с окървена глава. Иванов предполага, че фалшификаторът е Тони, но истинският подбудител все още е на свобода.

Черния кос (трета серия)
Тони и майка му са настанени в болница. Момчето не е тежко ранено, но в мозъка му е открит тумор - причина за смущенията в слуха и говора. От селяните в Захариево Иванов разбира, че Лорда е посещавал дома на Стефана. Дафна носи шоколад на Тони в болницата. Малко след това, се оказва, че Тони е отровен. Кречмар изпраща на аерогара Варна Дафна Флеминг. Малко преди да се качи на самолета, тя е задържана. Хванат е и операторът на продукцията, у когото са намерени фалшиви долари. Той признава, че ги е получил от Дафна. Иванов отвежда възстановилия се Тони при полк. Мирски. Възлагат му да фалшифицира банкнота от 20 лв. Мирски и Иванов гледат заснетия материал от вечерта на покушението срещу Тони и виждат как Джош Кречмар се опитва да издърпа Стефана от тълпата. Тони е направил точно копие на една от банкнотите. Следователите го връщат в болницата, но момчето успява да избяга. Иванов го намира в пещерата край селото. Малко след това там се появява Кречмар с пистолет в ръка. Миг преди да прозвучи фаталният изстрел, пристига полк.Мирски с местни хора. Те разпознават в лицето на доктора своя бивш съселянин Георги Кръчмаров - съпруг на Стефана и баща на Тони. Кръчмаров отрича всичко, но когато в стаята влиза Дафна, която се оказва негова любовница и съучастница във фалшифицирането, признава всичко. Тони е опериран, но губи дарбата си да рисува.
Режисьори:
1. Неделчо Чернев
Сценаристи:
1. Хаим Оливер
С участието на:
1. Васил Михайлов
2. Рашко Младенов
3. Коста Цонев
4. Георги Калоянчев
5. Явор Милушев
6. Юлия Кожинкова
Мнения
2011-03-15 fragal 
КЪДЕ МОГА ДА СИ ГО КУПЯ ФИЛМА на DVD или друг носител. И къде мога да го гледам пак
2012-01-01 doktora200 
СУПЕР ФИЛМ ,САМО ДА МОЖЕХ ДА ГО ГЛЕДАМ ОТНОВО ,ТЪРСЯГО ОТ ГОДИНИ.
2012-07-14 bambolinas 
ТЪРСЯ ГО ОТ ГОДИНИ. страхотен филм моля намерете начин да го качите гледала съм го преди мн години и ми се е забил в съзнанието КЪДЕ МОГА ДА СИ ГО КУПЯ ФИЛМА на DVD или друг носител. И къде мога да го гледам пак
2012-09-19 dobi 
Наистина това е страхотен филм.Аз го имам на VHS носител - запис от БНТ-СВЯТ.Трябва да намеря време да го прехвърля на DVD.Във филма има кадри от Гранд хотел Варна,село Захари Стояново община Дуранкулак,летище Варна и др.Изобщо повечето снимки са от североизточна България.
2013-06-19 Сашо 
Радвам се на ласкавите отзиви за този вече забравен филм!Името ми е Сашо Петков и още като студент в НАТФИЗ имах щастието да изиграя ролята на самия Фалшификатор - Тони /по точно Тоньо/. Жалко е, че при всички повторения на български филми по ТВ, този не го излъчват! Аз имам и трите серии на филма, 2 и 3 директно от БНТ на DVD с отлично качество , а с 1-вата се сдобих чрез Фейсбук с една почитателка от Враца на която благодаря, но не е с добро качество! Ще се опитам да го кача в пространството. И една молба към dobi, ако твоите записи качествени, моля, намери начин да се свържеш с мен, бих искал да ги получа! Страницата ми във Фейса е с моето име!
2014-08-26 volf6 
има го ве4е в замунда

ГЛЕДАЙ

Информация

Година: 1983
Времетраене: 237 мин
Цвят: Цветен
Звук: Моно
Жанр:  Криминален
Година: 1983

Допълнителна информация

Снимки

Тази страница е посетена 6310 пъти.