home  email facebook

Хайка за вълци (2000)

5[2 гласа]

Съдържание

1 част
Драматична сага по едноименния ромян на Ивайло Петров, чието действие обхваща дълъг и драматичен за България период - времето на първите години след войната до 1965г. Съдбите на Иван Шибилев, Мона, Жендо, Калчо, Николин, Стоян Кралев, на техните синове и дъщери се сближават и възпламеняват от страсти и конфликти. Във филма се раждат и умират хора, притиснати от мъртвата хватка на сталинизма, много от тях стават жертва на обичта си към земята или любовта към една единствена жена. За да стигнем до хайката за вълци, до неистовото желание за мъст и разчистване на сметки, чийто изход е някъде навътре в душата, в болката от изгубеното човешко щастие...

2 част
Сватбата на Рада и Койчо се превръща в трагедия - булката е нечестна. От срам и притеснение Калчо онемява. Като откуп за девствеността на Рада, Жендо получава желаната нива, но това не му носи удовлетворение. В селото се връща брата на Стоян-шивача - Илко. Той е болен от туберкулоза и не може да продължи образованието си. В селото го чака Нуша - дъщеря на богаташа Петър Пашов. Стоян е против избора на брат си, защото е в разрез с комунистическите идеи, завладяли двамата. Шивачът помага на партизаните. Дори въвлича Жендо в яташката си дейност. В дома на Хайдутина обстановката е все по-тягостна. Въпреки усилията на свекъра и свекървата, Рада линее. По-късно умира от загуба на кръв при аборт. Калчо се връща у дома и пренася там безжизненото тяло на дъщеря си. На 6 септември 1944 година, Николин докарва от града Иван Шибилев и г-жа Сърмашикова - приятелка на Михаил Деветаков. Те носят новината за настъпилите в града промени. При краткото си гостуване у Деветаков, Сърмашикова споделя уплахата си от идването на новата власт. Подготвен за настъпващите промени, Михаил приема хладнокръвно вестите. На 9.IХ. 1944 и в Черковна се установява новата власт. Начело е Стоян. Всеки приема по своему промените. Изчезва бащата на Нуша. Илко го издирва, но неуспешно. Иван Шибилев отново се вижда с Мона. Става художник в общината, но все го тегли към града.

3 част
Деветаковият чифлик, 1944 година. Самоубил се е Михаил Деветаков. Николин остава сам в завещания му от Деветаков чифлик. Живее в постоянен страх. Решава да се премести в селото. Илко не престава да търси истината по делото Бараков, пряко свързано с изчезването на Петър Пашов. Отива в концентрационен трудов лагер на свиждане с адвоката Марчинков, който е водил делото тогава. Уплашен, Марчинков не му дава никакви сведения. Илко по чудо оздравява. Николин среща Мона, която му предлага да остане като стопанин в дома й. Влюбеният Николин приема. Ражда голямата дъщеря на Калчо и той от радост проговаря. В селото идва нова учителка, която се настанява в къщата на скромния и работлив Джелебов.
Май 1945 г. Койчо се връща с медал от фронта. На свиканото по случай края на войната събрание, Койчо отказва да държи реч. Иван Шивилев отново се прибира в селото след кратък престой в града. При срещата му с Мона открива, че тя е бременна. Мона ражда дъщеря - Мелпомена. От радост дядо Мацко умира.
Есента на 1945 г. Без да узнае истината по делото Бараков, Илко се прибира в селото. Заварва Нуша болна от туберкулоза. Въпреки усилията на Илко, Нуша умира.

4 част
Пролетта на 1948. Новата власт, в лицето на Стоян Кралев, започва агитация по кооперирането на селяните. Предлага на Колчо да стане пазач на кооперативната нива. Илко се опитва да убеди в същото Кирил Джелебов, но неуспешно. Усетил промените, Койчо заминава за града. В откровен разговор Жендо връща на Калчо петнадесетте декара за честта на Рада. Възвърнал си този имот, Калчо се колебае дали да влезе в кооперацията. Стоян го убеждава с пушка в ръка. За бившият шивач приятеля му Жендо се превръща в отявлен враг. В къщата на Хайдутина нахлува милиция и му отнема пистолета. По-късно го арестуват. Отказал да влезе в кооперацията, Жендо по заповед на Стоян е затворен в бъчва. Искат да го удавят, но не им стига смелост. Илко се среща с Марчинков, който е в края на живота си. Адвокатът му предава своите записки по делото Бараков и му съобщава истинския предател - Михаил Бараков, настоящ началник на милицията в града. Една вечер раняват Стоян. Разярен, той вика милиция. В селото започват обиски. Заслепен, Стоян изпълнява всяко милиционерско решение, въпреки протеста на Илко. Иван е в Черковна, рисува икони. При него идва Мона, от която разбира, че е баща на дъщеря й Мела. Любовта им пламва с нова сила. В селото тръгват слухове, които достигат и до Николин, но той не реагира.

5 част
Жендо гостува на Койчо в града. Предлага на сина си да се върне на село и заедно да обработват отсъпената им от ТКЗС земя. Койчо отказва, пречупен в последното си желание за свобода, Жендо влиза в ТКЗС. Единствено Киро не е в ТКЗС. По тази причина Стоян отказва да му издаде документи, с които Кировите синовете да продължат образованието си в града. Притиснат от обстоятелствата, Джелебов се опитва да влезе в ТКЗС, но не намира сили. Заравя се в нивата си, където го откриват полумъртъв. Илко е потресен от случилото се и обвинява брат си. Възмутен от връзката на Иван и Мона, Стоян иска Шибилев да уточни отношенията си с младата жена, но той отказва. Стою Бараков изгонва от селото поп Енчо и конфискува рисуваните от Шибилев икони. Заради тях селският художник е обвинен в гавра с властта. Пред очите на цялото село, Стоян пали иконите и хоругвите на църквата. Шибилев спасява недоизгоряла икона, която малко преди да го арестуван, дава на Мона в знак на своята обич. Илко не може повече да приеме начина, по който брат му бърка в душите и сърцата на хората. Заминава за града. Мона е отчаяна от изчезването на Иван и трагично умира.

6 част
Животът тече с ежедневните проблеми. От Западна Германия идва телеграма, в която се съобщава за смъртта на Марчо, сина на Джелебов, който преди години е избягал там. Киро търси Илко в града, за да сподели мъката си. Илко намира нови данни по делото Бараков. От тях разбира, че предателството на Михаил е прикрито от баща му Стою Бараков. Мела е актриса в провинциален театър. Тя узнава кой е истинския и баща. Връща се в Черконвна и иска обяснение от Иван Шибилев. Тръгва си объркана.
24.ХII.65 г. В кръчмата Жендо, Стоян, Николин, Иван, Киро и Калчо разбират от дошлия от града Илко, за седемте вълка край селото. Решават да тръгнат на хайка. Всеки се приготвя за бой, за разчистване на стари сметки. В заснежената гора седмината мъже се връщат към младостта си. Залисан в спомени, Иван пада и лошо се наранява. Въпреки протестите на Шибилев, Николин му помага, но Иван умира. Стоян Кралев кладе огън и намира в чантата си, подхвърлените му от Илко документи за предателството на Баракови. Объркан, Стоян дава пушката на брат си - дошло е време за разчистване на стари сметки. Случаен шум кара уплашения Калчо да стреля наслуки. Едва не убива Жендо. Вбесен, Хайдутина иска да застреля Калчо, но не намира сили. Изстрелите стряскат позадрямалия Киро. Той вижда Стоян край огъня. Кирил стреля два пъти. Стоян е убин с три куршума. Присъдата е изпълнена ...
Режисьори:
1. Станимир Трифонов
Сценаристи:
1. Ивайло Петров
С участието на:
1. Николай Урумов ... Калчо Статев
2. Петър Попйорданов ... Жендо Хайдутина
3. Иван Ласкин ... Ivan Shibilev
4. Малин Кръстев ... Илко Кралев
5. Валентин Танев ... Стоян Кралев
6. Иван Панев ... Николин Миялков
7. Димитър Терзиев ... Киро Джелебов
8. Марта Кондова
9. Елена Петрова ... Мона
10. Стефан Данаилов
11. Надя Конакчиева ... Мела
12. Биляна Петринска
Мнения

ГЛЕДАЙ

Информация

Година: 2000
Времетраене: 324 мин
Година: 2000

Допълнителна информация

Снимки

Haika za vylci_2000_3.jpg   Haika za vylci_2000_1.jpg   Haika za vylci_2000_5.jpg   Haika za vylci_2000_4.jpg   Haika za vylci_2000_2.jpg  
Тази страница е посетена 5074 пъти.