home  email facebook

Капитан Петко войвода (1981)

5[9 гласа]

Съдържание

В малкия планински град Дуганхисар, Ференска околия живее многолюдното семейство на Кирко Каракиров. Животът на българите тук е много тежък - ангария, големи данъци, често безпричинен тормоз от страна на турците. Затова и осемте деца на Кирко се трудят заедно с родителите си по нивите и овчарските къшли. Сред тях е и 17-годишният Петко. Промяната в живота на иначе кроткия Петко настъпва изневиделица. По-големият му брат Матьо, аргатин-овчар у чифликчията Мехмед Кеседжи в турското село Бахши бей и братовчед му Вълчо, са убити от бея. Това завинаги изтръгва Петко от мирния живот. Той събира вярна дружина от хора, лично засегнати от бея и с тях подготвя отмъщението. След убийството на Кеседжи бащата на Петко е закаран в затвора във Фере. От планината Петко изпраща писмо до каймакама на санджака, в което го заплашва, че ако не освободи баща му, ще го сполети съдбата на Мехмед бей. В замяна младият хайдутин обещава да разпусне дружината си. Кирко се прибира у дома. На път за вкъщи Петко се натъква на засада, измъква се с хитрост и напуска родния си край.
Режисьори:
1. Неделчо Чернев
Сценаристи:
1. Николай Хайтов
С участието на:
1. Васил Михайлов ... Петко Киряков
2. Пламен Дончев ... Малък Петко
3. Петър Чернев ... Турчев
4. Стоян Гъдев
5. Продан Нончев
6. Наум Шопов
7. Васил Банов
8. Бистра Марчева
9. Никола Чипрянов
10. Дичо Дичев
11. Марияна Димитрова
12. Бистра Тупарова
13. Стефан Илиев
14. Джоко Росич
15. Димитър Йорданов
16. Юри Яковлев
17. Иван Гайдарджиев
18. Иван Джамбазов
Мнения
2006-07-21 rad 
edin ot velikite Bulgarski filmi
2009-08-08 silwester 
Това е един велик филм,изигран от артистите великолено.Да се надявам че ще бъде качен на този сайт.
2009-08-08 silwester 
Това е един велик филм,изигран от артистите великолено.Да се надявам че ще бъде качен на този сайт.
2010-01-12 zuzanka29 
edin ot lubimite mi filmi
2010-08-10 Marimias 
Един от най-добрите български филми на историческа тематика, завладяваща, прекрасна игра на актьорския състав и невероятната звезда на Васил Михайлов, един истински филм от "мъжките времена" на българското кино. М.Савова
2012-02-14 vilinkata 
Един от най-добрите български филми на историческа тематика, завладяваща, прекрасна игра на актьорския състав и невероятната звезда на Васил Михайлов, един истински филм от "мъжките времена" на българското кино.
2012-06-05 svetlo 
Истински филм за съжаление е аналогичен с действителността в момента, само че на място на Мехмед Кесиджи е държавата, а на мястото на Турчев са силните на деня повечето с тъмно минало и за момента със светло бъдеще. Трябват ни хора като Петко но като видят, че са обречени тук бързо се спасяват на вън, защото там за разлика от тук могат да бъдат оценени заради качествата си или достойнството.

ГЛЕДАЙ

Информация

Година: 1981 [1981-03-03]
Времетраене: 2500 мин
Цвят: Цветен
Звук: Моно
Жанр:  Драма,  Уестърн
Година: 1981

Допълнителна информация

Снимки

Тази страница е посетена 11222 пъти.