home  email facebook

Константин философ (1983)

5[2 гласа]

Съдържание

Филм, разказващ за първите години на Константин Кирил, за неговото израстване като философ, дипломат и създател на славянска писменост.

1 епизод
"Солунското чудо" 30-те години на IХ век. Докато малкият Константин се среща с приятеля си Халил, в дома му цари объркване. За да избегне императорския съд, по-големият брат на Константин - Михаил бяга в манастир. Там приема монашеското име Методий. Константин заминава за Константинопол. Там блестящо завършва Магнаурската школа. Сприятелява се с Ирина - кръщелница на Теоктист, с Ангеларий и българската пленница - сестра на бъдещия княз Борис. Неговият покровител - великият логотет Теоктист запознава Константин с неписаните правила на дворцовия живот, политическите и дипломатически интриги на Византия.

2 епизод
"Душата на езика" Константин започва работа върху сътворяване на славянско писмо. Разбрал за опитите му, Теоктист го праща при Захариус, който от петнадесет години неуспешно работи над подобна задача. Регентите на малолетния император Михаил III, защитавайки византийските интереси, противопоставят един на друг славянските народи. Константин се обявява против тази политика, която би довела до създаване на самостоятелни славянски държави. Ирина се опитва да свърже живота си с Константин. До него се домогва и регентката Текла. Това отблъсква Философа от дворцовия живот. Константин работи в архивите на патриарх Методий. Там се запознава с ръкописите на иконобореца Анис - бившият патриарх Йоан Граматик и разбира за важното значение на България в борбата между православната и католическата църква.

3 епизод
"Изборът" Теоктист осъжда приятеля на Константин - Ангеларий за злодумство и го кара да се хвърли от крепостта с леталото, изобретено от него. После отлага екзекуцията от пълнолуние до пълнолуние. В книгохранилището всички търсят Константин: Ирина, за да се омъжи за него; Ангеларий, за да провери верността на чертежите му; Фотий, за да го върне обратно в двореца. Окончателно отвратен от византийските дворцови нрави, Константин бяга от Константинопол, за да търси брат си Методий. Пътят му го отвежда в манастира на Анис, където разбира, че той също е работил върху славянското писмо. Константин остава в манастира и упорито превежда на славянски. При него идва патрицият Георгий, за да го върне в столицата. От донесените писма Философът разбира, че Ирина се е омъжила за военачалника Судал, а Ангеларий е полудял от издевателствата на Теоктист.

4 епизод
"При сарацините" След връщането си в Константинопол, Константин преподава в Магнаурската школа и присъства на срещата на пратеници от България с пленницата. Михаил III и неговите регенти изпращат Философа и патриция Георгий на сложна и опасна мисия при сарацините. Там византийските пратеници участват в религиозен диспут за естеството на Бога. С присъщата си мъдрост, Константин оборва философа на сарацините. Пред очите му великият везир на сарацините отравя своя философ. Предлага подобна чаша и на Константин, защото той отказва да остане при тях. Патрицият Георгий се съгласява да изпие отровата вместо приятеля си, но чашата се оказва подменена. Двамата византийски пратеници се връщат в Константинопол с успешно завършена мисия.

5 епизод
"В началато бе словото" След връщането си в столицата, Константин проверява верността на своите славянски преводи в присъствието на българската пленница. Научава за смъртта на хан Персиян и за възкачването на Борис. Византия иска да преговаря с новия владетел. За да наложи религиозното си влияние и е нужен славянски превод на църковните книги. Константин става важен за Теоктист. Философът измолва милост за приятеля си Ангеларий. Води ожесточен спор със Захариус, който е срещу създаване на славянска писменост. В това време Ангеларий се самоубива. Българската пленница е върната в родината си. В Константинопол е извършен дворцов преврат. Убит е Теоктист. Предупреден от патриция Георгий, Константин бяга към родния си град. По пътя е ограбен. В Солун Философът открива стария си приятел Халил, който му дава подслон.

6 епизод
"Повикът на кръвта" Константин остава при Халил един месец. Изкарва прехраната си с тежък труд. Случайно попада в родния си дом. Там никой не може да го познае. От слугите узнава, че вече не е търсен от византийските власти. Константин отчаяно издирва брат си. На солунското гробище разбира, че семейството му смята Методий за мъртъв. Философът е отчаян. При него идва пратеничество от Константинопол, което го моли да се върне. Константин оставя стария Халил и заминава. Византия се нуждае от славянското писмо. Константин поставя своето условие - да го изпратят при Методий заедно с ученика му Наум. Философът се отказва от земните блага и изцяло посвещава живота си на святото дело. Братята се срещат след дълги години раздяла. С тях са учениците им - Сава, Климент, Ангеларий и Наум. Лутанията са свършили, пътят към създаването на славянската писменост е открит.

ГЛЕДАЙ

Информация

Година: 1983 [1983-05-23]
Времетраене: 240 мин
Цвят: Цветен
Звук: Моно
Жанр:  Драма
Година: 1983

Допълнителна информация

Снимки

Konstantin filosof_1983_5.jpg   Konstantin filosof_1983_4.jpg   Konstantin filosof_1983_6.jpg   Konstantin filosof_1983_1.jpg   Konstantin filosof_1983_3.jpg   Konstantin filosof_1983_2.jpg  
Тази страница е посетена 2685 пъти.