home  email facebook

На всеки километър II (1971)

4[1 ]

Съдържание

Във втората част Велински се появява по-рядко, но продължава да бъде главен отрицателен герой. Той се превръща в главатар на международна "фабрика за шпиони", насочена към разрушаване на новия строй в България. Към "лошите" се присъединява и полковник Пърси - агент от американското разузнаване на дипломатическа служба в България.

Майор Деянов и Митко Бомбата (към когото вече се обръщат с "капитан Бомбов"), под командването на началника на българското контраразузнаване генерал Бранев, действат срещу изпратени от Велински и американците шпиони и диверсанти.

Както в първата част, противоборството е изпъстрено с драматични обрати. Велински и полк. Пърси успяват с хитрост да пленят Митко Бомбата, но той се измъква с помощта на гръцки рибар-комунист. Преломен момент от втората част е проникването на майор Деянов и Митко Бомбата в централата на Велински, при което Деянов го предупреждава да спре да се занимава с България.

В серията "След години" Велински вече е остарял и уморен човек, който се е отделил от света в малка селска къща. Посещават го полк. Пърси и неговият шеф полк. Лоуел, който иска от него да изпълни мисия в България. Велински неохотно се съгласява, след като американецът го заплашва да му отнеме пенсията. След като пристига в България под прикритето на разсеяния учен професор Мунс, Велински извършва няколко непредсказуеми постъпки - убива американския агент (Johns F6), който му иска контейнера със секретните материали, посещава мястото, на което е била родната му къща, показва на придружаващата го като преводачка българска девойка, че знае български. Всичко това подсказва, че Велински е решил да се разкрие. Велински се е разкаял за делата си, когато е видял как тече животът в България при новата власт. Той е особено шокиран на пионерска заря-проверка, на която като загинали за свободата на родината се обявяват видни комунистически дейци. Пионерче дори завързва червена връзка на Велински.

Сринат психически, той успява да се срещне за пореден път с майор Деянов, като го моли да му се позволи да се предаде и в замяна да завърши дните си мирно и тихо в България. Деянов отказва, като му заявява, че не може да му се разреши да спи спокойно сред роднините на хората, убити по негова заповед. Майорът поставя ултиматум пред Велински - или да си отиде завинаги, или да бъде съден. Велински е потресен от отговора, качва се на влака и отпътува за чужбина. Малко преди граничната бразда, той изпраща телеграма до „Комитет за държавна сигурност“, в която заявява, че е съгласен да се изправи пред съда. Мигновеният отговор на майор Деянов е: "Приятно пътуване." Психически сринат, Велински получава пристъп и умира във влака.

В последната серия - "Голямата скучна игра", майор Деянов и Митко Бомбата разкриват схема на западно разузнаване за източване на секретна информация от България и успяват своевременно да подменят секретните данни с фалшиви. Сериалът завършва с отворен край, с кадъра как майор Деянов, Митко Бомбата и Гастон вървят към Айфеловата кула в Париж.
Режисьори:
1. Неделчо Чернев
2. Любомир Шарланджиев
Сценаристи:
1. Свобода Бъчварова
2. Евгени Константинов
3. Костадин Кюлюмов
4. Павел Вежинов
С участието на:
1. Стефан Данаилов ... Никола Деянов
2. Григор Вачков ... Митко бомбата
3. Георги Черкелов ... Велински
4. Стефан Гецов
5. Любомир Кабакчиев
6. Стефан Илиев
7. Александър Бечев
8. Георги Попов
9. Иванка Братоева
10. Иван Обретенов
11. Лили Енева
12. Марин Янев
13. Кирил Янев
14. Вера Венцел
15. Любен Миладинов
16. Богомил Атанасов
17. Мая Драгоманска
18. Андрей Чапразов
19. Мирослав Миндов
20. Коста Цонев
21. Николай Узунов
22. Богомил Симеонов
23. Светозар Неделчев
24. Стойл Попов
25. Иван Стефанов
26. Георги Гайтаников
27. Никола Дачев
28. Христо Динев
29. Антон Карастоянов
30. Виктор Данченко
31. Емил Стефанов
32. Вера Среброва
33. Атанас Божинов
34. Любен Петров
35. Гинка Станчева
36. Михаил Михайлов
37. Георги Костов
38. Асен Георгиев
39. Иван Касабов
40. Искра Хаджиева
41. Иван Андонов
42. Любомир Киселички
43. Васили Меркуриев
44. Иван Манов
45. Бончо Урумов
46. Иван Налбантов
47. Жана Стоянович
48. Димитър Милушев
49. Бояна Кънева
50. Силвия Рангелова
Мнения

ГЛЕДАЙ

Информация

Година: 1971 [1971-09-23]
Времетраене: 975 мин
Цвят: Черно-бял
Звук: Моно
Жанр:  Приключенски,  Драма
Година: 1971

Допълнителна информация

Снимки

Тази страница е посетена 3158 пъти.