home  email facebook

Неочаквана ваканция (1981)

5[5 гласа]

Съдържание

Историята на продукцията ни връща в 40-те години на миналия век чрез разказ за находчивостта на едно селско момиче, което, преодолявайки много опасности, успява да спаси своите близки и приятели.

Сватбата - Първа серия

40-те години на ХХ век.Росица е селско момиче, израсло в семейството на комунисти. Брат й е партизанин, а баща й е свръзка на нелегални. Синът на съседите им - Стоил, който също е комунист, се жени. На сватбата се очаква да пристигне и издирван от полицията нелегален. Използвайки кучето на Росица - Цезар, брат й успява да я види тайно и да я натовари да предаде на Стоил, че той и другарите му са предадени. Полицията се готви да арестува всички след пристигането на нелегалния. Преодолявайки много опасности, находчивото момиче успява да предупреди комунистите и да разучи разположението на полицейските постове. С нейна помощ всички успяват да избягат от обсадата, устроена от селския старшия и амбициозния пристав.

Идентификацията - Втора серия

Приставът разквартирува десет полицаи в селското училище и ръководени от старшията, те започват идентификация на жителите на селото. Всички са фотографирани, включително и кучето Цезар. Приставът довежда още подкрепления. Разбрал, че партизаните се готвят да нападнат съседното село Манастирище, той им готви клопка. Синът на бирника - Ваньо, научава за плановете на пристава и предупреждава Росица. Заедно с верния си другар Цезар, момичето успява да стигне до пещерата, в която се укрива отрядът. При завръщането си в селото, Росица е арестувана, но уплашени от Цезар, полицаите я пускат. Заедно със своите приятели Росица подготвя план, с който да помогне на партизаните да изненадат врага.

Сигналът - Трета серия

Под ръководството на Росица децата от селото разузнават броя и разположението на полицейските сили. Тошко и Кольо открадват оръжието на старшията. Всички деца от селото са подложени на разпит. Росица взима оръжието от малчуганите и го скрива в църквата. Селяните отиват в село Манастирище, за да празнуват Димитровден в местния манастир. Между тях е преоблеченият полицай Стамат. Предрешен като монах, братът на Росица го подмамва в една килия и взема оръжието и униформата му. Вечерта Росица дава знак и партизаните обграждат родното й село, докато полицейските сили напразно ги очакват в Манастирище.

Детство мое - Четвърта серия

През нощта партизаните атакуват селото. Изненаданите полицаи се предават без съпротива. Кметът изнася селските архиви и партизаните ги изгарят. От Манастирище приставът вижда заревото и се досеща, че партизаните са го надхитрили. Преди да успее да стигне до селото, партизаните се оттеглят в планината. Росица е разкрита и е принудена да се крие в изоставен плевник. Приятелят й Ваньо й носи храна и я снабдява с газ. През нощта тя подпалва дървения материал на селския магазинер Ламбо, който той смята да продаде на германците. Полицаите я подгонват, но тя успява да прекоси реката и се спасява. Студената вода я разболява, но Ваньо се грижи за нея. За Росица и Цезар са обявени награди. Приятелите на Росица свалят обявите, въпреки че са под полицейско наблюдение. През нощта тя отива да вземе оръжието, скрито от нея в църквата. Проследена е, но успява да избяга към плевнята. Там е обградена и след ожесточено сражение попада в плен. По пътя към селото партизаните пресрещат конвоя и Росица е освободена.
Режисьори:
1. Васил Мирчев
Сценаристи:
1. Никола Статков
2. Иван Славков
С участието на:
1. Албена Чакърова
2. Георги Калоянчев
3. Никола Анастасов
4. Георги Парцалев
Мнения
2012-02-17 vilinkata 
филма е супер
2012-08-05 kleopatra2002 
strahoten e

Информация

Година: 1981
Времетраене: 244 мин
Година: 1981

Допълнителна информация

Снимки

Тази страница е посетена 6780 пъти.