home  email facebook

Селцето (1990)

5[1 ]

Съдържание

40-те години на ХХ век. В балканското селце Сушица пристига цирк. Неговият съдържател и единствен артист Мишо-Мишел изнася представление пред селяните. Те втрещено наблюдават мазохистичните му циркови номера, очаквайки всеки момент да се осакати и възмутено напускат салона. Остава само Симка, млада вдовица, чийто съпруг е убит в полицията. Тя приема Мишо у дома си и той остава да живее при нея.

Пришълецът - Първа серия

40-те години на ХХ в. В закътаното балканско селце Сушица пристига цирк. Неговият съдържател и единствен артист Мишо - Мишел изнася представление пред селяните. Те втрещено наблюдават мазохистичните му циркови номера и възмутено напускат салона. Остава само Симка, млада вдовица, чийто съпруг е убит от полицията. Тя приема Мишо в дома си и той остава да живее при нея. Животът в селото тече тихо и спокойно. Изневиделица идват партизани, водени от местния селянин Танас. Добили смелост от това, Мишо и Асо - човек с поразклатена психика, пребиват местен стражар. Партизаните се оттеглят, Мишо и Асо са арестувани и откарани в града. Не след дълго се връщат, но след мъченията в полицията Мишо е загубил единия си крак, а Асо се държи още по-странно.

Има ли Бог - Втора серия

Идва 9.IХ.1944г. Партизанският отряд, ръководен от Танас, пристига в селото. Старшият Мирко се укрива в гората и хвърля полицейската си униформа в реката. Съселянинът му Мето вижда вързопа, взема го и прибира от него само пистолета. Скоро жените от селото намират разпилeните из водата дрехи на Мирко и заедно с жена му Цона, която добре знае какво е станало, го оплакват. Привидно опечалена тя се готви за панихида, но е изненадана от Танас, който довежда вкъщи Мирко. На събрание за влизане в ТКЗС агитатор обяснява ползата от това, но речта му е прекъсната от смях в залата - вместо плакат, символизиращ светлото бъдеще, той е показал грамада с черепи. Танас, Велин и Соте напразно чакат селяните да предадат добитъка си. Вместо това, заедно с животните, те хващат гората. Велин и Сандо организират беседа на тема "Има ли бог?". В читалището идват само старци и беседата се проваля. В селото е докаран първият трактор.

Асо - Трета серия

50-те години на ХХ. Най-върлият противник на кооператива е Гаврил. Той е склонил да даде кравата си, но се разколебава и си я взема обратно. Вживявайки се в ролята на съдник, смахнатият Асо застрелва кравата. В отговор на това Гаврил подпалва купите си със сено. Асо стреля и срещу него, но убива сина му. Вуйчото на убитото момче открито го заплашва. Асо купува от Мето пистолета на Мирко и на всеослушание обявява, че отива в града. Скоро докарват с каруца убития Анани. Мето посреща с безпокойство завърналия се Асо, който му връща пистолета, заявявайки, че не може да гърми. Двамата тръгват да пробват оръжието. Край селото Асо застрелва съселянина си. На другия ден той довежда насила Мирко в лномощничеството, твърдейки, че си е признал и за двете убийства. В този миг пристигат повиканите от Танас санитари и с линейка отвеждат Асо. Неда - Четвърта серия Подготвя се откриването на паметник на загиналите партизани от селото. Сред тях е и бащата на Велин - Симо. Велин от малък е отгледан от Неда – голямата любов на Симо. Идва денят на откриването на паметника. Разнася се новината, че Симо е предател. На другия ден, на свиканото набързо комсомолско събрание, Велин е свален от секретарския пост. По-късно пристига Соколов и казва, че е станала грешка. Симо е реабилитиран. Танас отива в дома на Неда, която не е престанал да обича от младежките си години, но я намира мъртва в една от стаите.

Прошка - Пета серия

1956 година. В селото пристигат геодезисти. Танас съобщава на съселяните си, че предстои изселване, защото на мястото на Сушица ще се строи язовир. Предстои повторното откриване на паметника на загиналите партизани. Велин се връща в селото. Пред дома си вижда некролога на Неда и след тържеството отново напуска селото. В селото пристига истински цирк. Дълбоко задрямалият цирков артист у Мишел се пробужда. На сутринта, след поредното вечерно представление, той отпътува с артистите. Започва изселването, Танас обикаля съселяните си. Всички са изнесли покъщината си и чакат камионите да ги закарат на новото им местоживеене. И докато чакат, подхващат хоро на площада.
Режисьори:
1. Иван Терзиев
Сценаристи:
1. Константин Павлов
С участието на:
1. Иван Янчев
2. Велико Стоянов
3. Николай Волев
4. Филип Трифонов
5. Адриана Андреева
6. Меглена Попова
7. Невена Коканова
8. Стоян Алексиев
9. Стефан Мавродиев
Мнения
2011-12-06 dvasilev 
В този филм - сериал изпълнител на една от главните роли е актьорът Николай Антонов (неправилно записан в сайта като Андонов). Тандемът му с Филип Трифонов е доста добър. Участват и цяло съзвездие много други известни и добри артисти, като Венета Зюмбюлева напр.
2011-12-06 dvasilev 
В този филм - сериал изпълнител на една от главните роли е актьорът Николай Антонов (неправилно записан в сайта като Андонов). Тандемът му с Филип Трифонов е доста добър. Участват и цяло съзвездие много други известни и добри артисти, като Венета Зюмбюлева напр.

ГЛЕДАЙ

Информация

Година: 1990 [1990-11-20]
Времетраене: 352 мин
Цвят: Цветен
Звук: Моно
Жанр:  Драма
Година: 1990

Допълнителна информация

Снимки

Тази страница е посетена 2162 пъти.